Rectorii EURECA-PRO, Peter Moser de la Montanuniversität Leoben și Sorin Radu de la Universitatea din Petroșani, s-au întâlnit cu Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv a Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe.

În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte esențiale, precum rolul strategic al inițiativei Universităților Europene, și au fost împărtășite opiniile despre viitorul acestor universități, concentrându-se pe importanța lor în dezvoltarea competențelor orientate spre viitor și în consolidarea competitivității Europei.

Rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, a explicat, pentru ntagency.ro, ce subiecte au fost atinse în discuția cu oficialul European.

Am vorbit cu dânsa încă din decembrie în ideea de a avea o întâlnire cu rectorii din alianța noastră universitară EURECA-PRO. A spus că sunt 65 de alianțe universitare în toată Europa și ar vrea să se întâlnească cu toate. Pentru aceasta, la sfârșitul februarie ne-a transmis din timp să ne vedem. S-a decis ca doi reprezentanți din fiecare alianță universitară, doi rectori sau președinți, cum sunt la alte universități, să participe la această întâlnire. A durat două zile și din cei nouă parteneri din alianța noastră a fost fondatorul alianței, rectorul de la Leoben și cu mine. În prima zi, doamna vicepreședinte executiv Roxana Mînzatu ne-a făcut o prezentare și a răspuns la întrebări și a schimbat exemple de bune practici cu reprezentanți ai alianțelor. Iar apoi am avut întâlniri pe grupuri și pe tematici. Pentru că eram mulți, eram 100 și ceva, am decis și ne-am împărțit pe tematici care au vizat probleme de la diplomă multiplă și diplomă dublă până la viitorul studenților europeni și așa mai departe. Noi am sperat să avem o viziune clară până în 2027 când se încheie o etapă, o parte din elementele care le-am vizat ni s-au confirmat, dar vis-a-vis de exemplul de diplomă dublă sau multiplă, încă nu avem o certitudine, din cauza legislației foarte diferite din toate țările Uniunii Europene. Ca atare rămâne doar ca atunci când susții o teză de doctorat, cum avem deja un exemplu, să se susțină și într-o parte și alta și să ia diplomă și de la unii și de alții. Cei care fac studii de șase luni, un an, într-o altă universitate, eventual primesc de la universitatea respectivă un atestat că au făcut acea perioadă, dar diploma va fi una singură dată de instituția de învățământ superior unde s-a înmatriculat. În ce privește ce alianțe vor continua după 2027, nu s-au stabilit, încă criteriile de continuare. S-a discutat despre creșterea numărului de studenți implicați în mobilitățile alianțelor,  în cadrul alianțelor și în afara lor. S-a mai discutat cu ce rămân viitorii studenți europeni și cum aducem la diferite nivele în sistemul de învățământ o calitate a învățământului. Problema este de finanțare, dar asta nu împiedică calitatea studenților noștri care sunt recunoscuți și au multe laude acolo unde merg, în schimburile de experiență și acolo unde merg ca absolvenți” a declarant rectorul Universității din Petroșani.

Întâlnirea a fost apreciată și de vicepreședinte executiv a Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, Roxana Mînzatu.

M-am bucurat să mă întâlnesc cu Alianțele Universităților Europene. La cinci ani de la lansarea conceptului, acestea au progresat semnificativ. Sprijinite și de Comisia Europeană, prin Erasmus+, Alianțele oferă studenților experiențe academice complexe, cu acces la cursuri și mobilități oferite de universitățile partenere. Am discutat despre viitorul alianțelor, despre rolul lor în creșterea competitivității Europei, dar și în promovarea valorilor și libertăților pe care acestea și-au bazat activitatea academică și de cercetare, dintotdeauna”, a declarat Roxana Mînzatu.

A consemnat Nicu Tașcă

Leave A Comment