Învățământul superior românesc se modernizează cu fiecare an care trece, pentru a reuși să se conecteze cât mai bine la mediul de business. În acest sens, învățământul în sistem dual prinde contur și în universitățile românești. Evident, Universitatea din Petroșani nu face excepție, iar tema învățământului dual a fost abordată de rectorul Sorin Radu.
Suntem angajați în trei consorții de învățământ dual, unul ele fiind cel de la Deva, Hunedoara și Simeria. La fiecare din aceste consorții de învățământ dual, avem una sau două specializări pe care le-am agreat în comun, în așa fel încât să putem face practică la firmele care sunt angrenate în aceste consorții. Trebuie un singur lucru să mai facem: să acredităm specializările pentru învățământul dual. Asta înseamnă că trebuie să lucrăm la planurile de învățământ, la fișele fiecărei discipline, în așa fel încât să le adaptăm și în care să dăm o importanță mai mare practicii. Practica efectuată în cadrul acestui tip de învățământ – este și legislație în acest sens – se va face la firmele care sunt în consorțiu. Avantajul este că studenții pe perioada practicii chiar dacă e mai lungă, vor avea asigurată cazarea, masa și vor primi și bursă. Iată, deci, atuurile! Începem, așadar, de acum să pregătim planurile de învățământ și fiecare disciplină care va fi predată, la o specializare pe care o includem în învățământul dual”, a explicat rectorul.
Chestionat asupra termenului în care acest tip de învățământ va deveni realitate, rectorul Universității din Petroșani a dat ca realizabil într-un an sau un an și jumătate.
Numai de anul viitor putem începe. Și dacă ceva nu concordă, poate din semestrul al doilea al celuilalt an universitar. Important de spus este că toți studenții vor avea la dispoziție una sau două firme pentru a face practică. Firmele acestea fac parte din consorțiu și vor pune la dispoziția studenților noștri locuri de practică speciale, iar o parte din cei care fac practică acolo vor fi selectați pentru angajare. Sigur, acest lucru se va realiza după susținerea proiectul de diplomă. Noi avem experiență și cu alte firme românești sau multinaționale prin care facem proiecte de diplomă în colaborare cu specialiștii de la firmele respective, în așa fel încât, prin proiectele de diplomă, ei deja să se integreze în companiile sau filmele respective”, a încheiat rectorul Universității din Petroșani.
Nicu Tașcă
Leave A Comment