Lumea globală în care trăim a creat oportunitatea internaționalizării instituțiilor de învățământ superior. Acest trend nu a putut fi trecut cu vederea de liderii Universității din Petroșani, care fac permanent pași spre internaționalizare.

Am discutat despre aceste noi demersuri cu rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, după întoarcerea de la Bruxelles, unde au avut loc mai multe întâlniri legate de Proiectul Eureca Pro 2.

Continuăm cu EURECA- PRO 2. Am fost împreună cu domnul prorector Codruț Petrilean, la Bruxelles – două zile, unde am avut mese rotunde întâlniri cu specialiști în domeniul mediului, în domeniul producției și consumului responsabil, al economiei circulare, cu comisari europeni. Principalele discuții s-au purtat pe Axa 12 Mediu și Sănătate, dar am continuat discuțiile pe work package-urile pe care le avem de rezolvat în cadrul proiectului, pe modalitățile de implementare a lor și ecourile pe care le au eforturile noastre în proiect, atât în sistemul de învățământ, cât și în sistemul economic. Am discutat cu specialiști care sunt competenți în aceste domenii și toate aceste întâlniri și mese rotunde au fost benefice pentru toată lumea”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu, despre ultimele demersuri de internaționale ale instituției de învățământ superior.

În discuția cu domnul rector, nu am putut rata ocazia de a mai vorbi despre prezența UPET la cea mai importantă conferință despre internaționalizare la care a fost, de asemenea, prezent.

În America, am participat la cea mai de anvergură conferință pentru internaționalizare, care a cuprins – în cele cinci zile –  o serie de module, de mese rotunde, de interpelări pe domeniul internaționalizării, cu axe pe schimburile de studenți, pe programe și proiecte comune, pe cercetare și învățământ, pe aplicabilitatea învățământului și cercetării în toate domeniile economice. Au fost prezenți specialiști din Europa, America de Nord, Japonia, Australia și China. Pe lângă toate acestea și prezentarea universității, am avut întâlniri, fie la solicitarea unor specialiști veniți la expoziție, fie la inițiativa noastră. Am încheiat parteneriate, iar acum continuăm să le semnăm, cu universități din Statele Unite, Canada, Chile, Peru, Coreea de Sud, Turcia, pe lângă cele din Uniunea Europeană. Căutăm, așadar, o diversificare a schimburilor, care până la urmă duc la proiecte comune cu finanțare europeană sau de la companii private și pe de altă parte conduc la schimburi de studenți foarte utile și de cadre didactice între Universitatea noastră și universități din întreaga lume”, a încheiat rectorul Sorin Radu.

A consemnat Nicu Tașcă

Leave A Comment