De la apariția Ordinului Ministrului Sănătății Nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a antibioticelor și antifungicelor, farmaciștii sunt asaltați de pacienți dornici să achiziționeze cele mai puternice antibiotice.

Zilnic, zeci de pacienți vin în farmacii cu declarațiile completate și solicită antibiotice, considerând că au primit acest drept din partea Ministerului Sănătății.

”În urma ordinului dat de Ministrul Sănătății cu referire la eliberarea antibioticelor și antifungicelor, suntem de-a dreptul asaltați. O parte dintre pacienți vin cu declarația pe proprie răspundere completată, specificând exact ce antibiotic sau antifungic doresc. Ei spun că pe toate canalele TV văd și aud că au acest drept. Trebuie să clarificăm faptul că noi, farmaciștii, puteam elibera antibiotice pentru 24, 48 și respectiv 72 ore și înainte de acest ordin, atunci când aveam un pacient care reprezenta realmente o urgență. Întotdeauna am fost alături de pacienții noștri și vom fi în continuare. Diferența este că, în acest moment, avem voie să eliberăm doar 20 de antibiotice din cele 82 din Anexa trimisă de cei din Ministerul Sănătății. Mai exact numai acele antibiotice de primă linie și doar în cazuri excepționale. Iar asta rămâne la latitudinea farmacistului după anamneza făcută (de aceea este important să ne răspundeți la toate întrebările pe care vi le adresăm), pentru a alege corect tratamentul pentru dumneavoastră. Suntem alături de dumneavoastră și împreună vom încerca să rezolvăm urgențele, până ajungeți la medic”, a declarat, pentru NT Agency, Carmen Roșu, farmacist Hypocrat Deva și profesor.

A consemnat Nicu Tașcă

Leave A Comment