Sunt cinefil. Iar din când în când, îmi place să revăd filmele care mi-au plăcut. Nu am aceeași plăcere atunci când urmăresc propaganda politică care se face în jurul Complexului Energetic Valea Jiului. Dimpotrivă. Sentimentul care mă încearcă este unul de scârbă.

Explic.

În primul rând, este același film prost pe care l-am mai văzut în cazul Companiei Naționale a Huilei și Complexului Energetic Hunedoara. Finalul este deja cunoscut. Furăciune maximă și faliment.

Apoi, propaganda.

Slabă din cale afară, ieftină și neinspirată. Toți politicienii încearcă să smulgă un capital politic cât de mic din înființarea complexului. Asta deși relevanța lui social-economică este destul de slabă.

Despre căpușarea noii structuri aproape că nu mai merită să vorbim. Politicieni reșapați s-au înscăunat repede peste purcoiul de bani pus la dispoziție de guvern.

Împărat, așa cum a scris JVJ, a fost pus un consilier al ministrului Energiei, adică regele banilor și toți ceilalți încasatori să fie peneliști. Singura speranță este să se îmbogățească și să reușească și o prostire a locuitorilor din Valea Jiului.

Despre aceasta trebuie spus că este atât de slabă pe cât e de ieftină. Este probabil rezultatului gândului lor că oamenii sunt la fel de ușor de prostit ca în urmă cu 15-20 de ani.

Opinia mea este că lucrurile nu stau deloc așa. Iar lumea s-a mai deșteptat.

Un exemplu este articolul Cine este boss-ul CA-lui Complexului Energetic Valea Jiului, care a suscitat multe comentarii. Oamenii nu mai sunt atât de ușor de manipulat cum consideră politicienii locali, la un loc cu cei de la București.

Ar fi nevoie de o propaganda mai ”deșteaptă”. Dar de unde, dacă ei doar atâta pot.

P.S.: Propaganda din jurul înființării Complexului Energetic Valea Jiului este la fel ca și cea care s-a făcut în jurul deschiderii unui magazin de bricolaj. Așa se întâmplă când penuria nu e doar de realizări, cât și de specialiști. Trist, dar adevărat.

Nicu Tașcă

Citește și Cine este boss-ul CA-lui Complexului Energetic Valea Jiului

One Reply to “Propaganda ieftină. Foarte ieftină”

”Propaganda lor este cel mult de anii ‘50” - Jurnalul Văii Jiului
22 Oct 2023 Reply

[…] Citește postarea aici […]


Leave A Comment